13 липня 2009
Відкритий лист Вінницької обласної організації ВО "Свобода" до влади, ЗМІ та громадськості

До обласної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" звернулася група майстрів, які днями приїхала на фестиваль АртПоле у Воробіївку, що на Вінниччині, аби надати можливість учасникам та гостям дійства ознайомитись з українськими національними атрибутами та сувенірами, при бажанні придбати вишиванні сорочки, вироби із дерева та глини.

З жінкою, яка представилася власницею цього фестивалю, Наталією Бухаловою, у них виникло більш чим серйозне непорозуміння: народні умільці ‒ підприємці поскаржилися на грубе та зухвале відношення з боку тієї особи. Спочатку близько тридцяти гостям із Львівщини запропонували розмістити торговий ряд на віддалі від людських потоків та майже в кущах. Звичайно, що люди не погодилися на незрозумілу для них пропозицію. Представники правоохоронних органів, яких намагалася використати проти гостей пані Бухалова, не знайшли у поведінці гостей жодних підстав для втручання. Свободівці Вінниччини в ситуації, що склалася, в екстреному режимі змушені були звернутися до співорганізатора фестивалю ‒ обласної влади, зокрема, до заступника голови Вінницької ОДА Л.Спірідонової, в результаті чого львів'янам дозволили таки залишитися на обраному ними місці із їхніми українськими національними виробами. Але, як стало відомо, відразу після від'їзду пані Спірідонової, "власниця" культурно-мистецького форуму Наталія Бухалова розпорядилася направляти усіх, хто приїздить на фестиваль, іншою дорогою аби вони не йшли повз ряд, де пропонуються українські національні атрибути, привезені з Львівщини. При цьому львів'янам вона заявила, що робитиме все, щоб не дати їм спокійно популяризувати та пропонувати українські національні вироби. Така непримирима позиція організаторів АртПоля у Воробіївці викликала справжній шок у гостей, які приймають участь у подібних фестивалях по всій Україні. За їх словами, з подібною недоброзичливістю та відкритою протидією вони зустрілися вперше за багато років.

- В інших містах на сході України до нас ставилися дуже привітно, розповідає одна із гостей зі Львова Тетяна Гель, - До нас приходили гостинно спілкуватися навіть мери міст. На Вінниччині ми зустріли повне небажання зрозуміти нас. З важким серцем ми побачили зневагу до українського. Ми готові оплатити навіть завищену плату за можливість пропонувати українське на етнофестивалі, але у відповідь чули погрози та приниження з негостинними словами про те, що пані Бухалова "их вообще здесь не ждала".

Вінницька обласна організація ВО "Свобода" звертається до організаторів фестивалю у Воробіївці, до представників вінницької обласної влади, а також до журналістів та всіх небайдужих до української культури посприяти тому аби Вінниччина була відомою в Україні своєю гостинністю та любов'ю до всього українського. Нам соромно за поведінку Наталії Бухалової та тих, хто її підтримує. Подібне, без вагомих причин зневажливе ставлення до людей, які приїхали до нас в гості з українським національним витворами є недопустимим на Подільській землі. Фестиваль, що народився шість років тому у гуцульському селі Шешори, змінивши сьогодні назву на "АртПоле", далеко нешляхетними діями його окремих координаторів показує, що бізнес-інтереси превалюють над духовними та творчими цінностями. В цьогорічному культурно-мистецькому форумі, за словами організаторів, мають намір взяти участь представники з 10 країн, ми ж, на СВОїй БОгом ДАній землі, власним мистецтвом, своїми українськими традиціями змушені виборювати місце під сонцем!

Вінницька обласна організація ВО "Свобода"