28 вересня 2016
Дмитро Уманець: Вимагаю обмежити продаж алкоголю у Вінниці

Фракція ВО "Свобода" у Вінницькій міськраді активно бореться з продажем алкоголю у нічний час. Голова фракції Володимир Базелюк ще в минулому скликанні підготував відповідний проект рішення та подавав на розгляд, але його так і не затвердили.

Написати це звернення мене спонукало ухвалення такого рішення на сесії Київської міськради. Сподіваюсь, голова Вінницької міської ради Сергій Моргунов все таки дасть доручення проаналізувати і підготувати відповідний проект рішення. Відповідно до міжнародних норм, вимираючою вважається нація, яка вживає понад 8 л. чистого спирту на душу населення у рік. Наприклад, у 2012 року Україна посіла третє місце в світі за споживанням спиртних напоїв на людину. Про це свідчать дані рейтингу, складеного на основі даних британської компанії "International Wine & Spirit Research". Згідно з ним, на душу населення в Україні споживають 7, 7 літра оковитої в рік.

Щороку через алкоголізм в Україні помирає понад 40 тисяч людей, за даними Національної ради з питань охорони здоров'я. За даними екс-міністра охорони здоров'я України професора Миколи Поліщука, щодня алкоголь вбиває 40 українців. Це близько 8 тисяч отруєнь, ще 8 тисяч - кардіопатій, а також інші захворювання і нещасні випадки, пов'язані з вживанням алкоголю. Крім того, за його словами, в Україні зараз фіксується 25-30% випадків дитячої патології новонароджених і дуже часто причиною цього є саме алкоголь, тобто вживання алкоголю як матір'ю, так і батьком. Але цей факт зазвичай не розголошується.

Майже 40% українських підлітків 14-18 років регулярно вживають спиртні напої. Алкоголь є причиною передчасної смерті майже 30% українських чоловіків. На думку вітчизняних медиків, наразі в Україні нараховується 700 тисяч лише офіційно зареєстрованих алкоголіків. Ця сумна статистика доводить той факт, що українська нація винищується не тільки московським окупантом, але й тими владними мужами, які не бачать проблеми в алкоголі.

Доводжу до відома, що протягом 2015-2016 років ВГО "Студентська Свобода" та Вінницькою організацією ВО "Свобода" було проведено понад 150 перевірок місць розповсюдження алкоголю у м. Вінниці. Так, в деяких випадках все закінчувалось попередженнями, а в деяких - викликали поліцію із подальшим складанням протоколів. Часто алкоголь, а також продукцію сумнівної якості продавали без відповідних дозволів особам, які не досягли 18 років.

Дмитро Уманець, депутат Вінницької міської ради, фракція ВО "Свобода"